Public meetings set for Village Green designs

 In News

The Creemore Community Foundation has announced dates for two public meetings to review designs created by PFS Studio for the Creemore Village Green.
The first session will be Saturday, August 10 starting at 4 p.m. The second will be Sunday, Sept. 22 starting at 2 p.m. Both will be held at Station on the Green.
In the first meeting, Jennifer Nagai, Principal and Director of PFS Studio and the Principal in Charge on the Village Green project, will discuss the process of designing the space and present two preliminary designs. The guiding principles for the design were generated by the community input from the TD Lands Community Consultations Committee (TLC) public consultations in 2018.
The two designs will illustrate the vision as a whole for community review and comment. Some villagers have been reluctant to whole-heartedly endorse the Village Green concept because they could not imagine the new space. These preliminary designs will bring abstract concepts to life. Key aspects of the designs will be programming potential, horticultural gardens, and contemplative space.
Programming potential: Diagrams and sketches will illustrate the potential for active uses by community groups such as the Creemore BIA, Purple Hills Arts and Heritage Society, and the Farmers Market. An open view from Mill Street to the Station on the Green will further solidify the Station as part of the heart of Creemore.
Horticultural Gardens: PFS Studio is working closely with the Creemore Horticultural Society (the Hort) to design the new garden beds that will be integral features of the new Village Green. Diagrams will display how existing sun, shade, and pollinator gardens maintained by the Hort will be incorporated into the redesigned space. Landscape architect Madoc Hill of PFS Studio stated the goal for the design of the horticultural beds is to ensure that they celebrate “the beginning of the next 100 years of gardening” for the Hort, a reference to the Hort’s nearly 100 years of history in Creemore.
Contemplative space: The current park is known as a quiet space. The designs will incorporate areas for reflective uses.
The six-week period between the two meetings gives the community the opportunity to provide more ideas and thoughts, likes and dislikes, to the design team. Public input will be used to refine the favoured concept into a final design to be presented at the second public meeting.

– Submitted by Village Green Build Team members Judi Parker and Inese Bite.

Recent Posts

Leave a Comment

X